Zo luidde nog niet zo lang geleden de titel van het programma dat ik schreef naar aanleiding van een op maat gecomponeerde training.
Hoe trek je de aandacht?
Hoe te beginnen? Dat is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt als er een presentatie gehouden moet worden. Dan is mijn antwoord: Elke performance begint met stilte…. Denk maar eens aan een theatervoorstelling. Geroezemoes in de zaal, de zaallichten zijn aan, mensen zoeken hun plaats. Als op dat moment een voorstelling zou beginnen dan zou je als toeschouwer het begin van de voorstelling missen. Voordat je van start kunt gaan zul je de aandacht van je publiek moeten trekken. Dat betekent dat jijzelf het podium moet ‘pakken’. Maar hoe, hoe, hoe? Allereerst: Zorg dat er geen ‘ruis’ is tussen jou en je publiek. Er zijn een aantal dingen waar je van te voren rekening mee kunt houden. Hoe is de zaal ingedeeld, waar is je publiek en waar ben jij? Of het nu een grote zaal betreft met een podium en een katheder of een kleine huiskamer en een publiek van 20 man: Bedenk van te voren waar je gaat staan, ziet iedereen je op die plek? Heb je ruimte om te bewegen? Hoe valt het licht? Ben je van top tot teen te zien? En te horen? (geluid getest?) Kun je hierop positief antwoorden dan heb je al de eerste mogelijke obstakels getackeld.
Bereid je ook mentaal voor
En dan: elke performance begint met stilte. Als je die stilte in jezelf durft op te zoeken voordat je het podium inneemt, heb je ook weer een stap genomen. Er zal heus wel een acteur te vinden zijn die er een gewoonte van maakt zo vanuit de waan van de dag het toneelpodium op te rollen. Normaal gesproken zal de acteur zich mentaal voorbereiden, zijn spieren losmaken en stemoefeningen doen. Wat is er op tegen om gekke bekken te trekken op de wc, te jodelen in de auto en je een voorstelling te maken van de zaal en het publiek waar je zo dadelijk moet gaan performen? Een mentale voorbereiding helpt je om je ‘publiek te pakken’, je podium te nemen en jezelf neer te zetten op dat podium.
Spanning en ontspanning bij het presenteren
Elke performance begint met stilte… het is zover. Zo dadelijk sta je in de schijnwerpers en is het geheel aan jou. Aan jouw verhaal, aan jouw performance. Bedenk dat alles wat er op het podium gebeurt, gezien wordt. (En lees voor ‘podium’ ook de voor de presentatie gereserveerde ruimte.) Dus nog even je jasje rechttrekken, aan je neus friemelen… doe dat vooral op een plek waar je niét gezien wordt. Jij bent aan de beurt. Zorg dat je zo ontspannen mogelijk bent. Dat doe je niet door diep in te ademen. Nee ADEM UIT. Loop naar je podiumplek, kijk je publiek aan en adem uit. Sta stil. Kijk je publiek aan. Maak contact. Kijk naar de mensen voor je. Adem uit. Adem uit en adem uit. (Je hebt veel meer lucht in je longen dan je voor mogelijk houdt.) De eerste zin. Je stem is laag, je stem is rustig. Gewoon omdat je geen spanning op je stembanden hebt, omdat je hebt uitgeademd. Probeer t maar eens. Je zal zien dat je stem ontspannen is, je wenkbrauwen niet opgetrokken en je schouders laag. En weet je wat mooi meegenomen is? Deze techniek kun je altijd toepassen, in een vergadering, in een gesprek met je puberzoon, in een slecht nieuwsgesprek met je cliënt of werknemer. Door zelf dat moment van rust te pakken en tegelijkertijd contact te maken met de ander geef je de ander het gevoel dat er ruimte is voor het verhaal van de ander. Die mag er zijn, daar is aandacht voor. En willen we dat niet allemaal? Aandacht krijgen? Gezien en gehoord worden?