Ruis

Ruis op de radio en van de televisie kennen we. Als we ondanks die ruis toch het verhaal willen zien en horen zullen wij mensen, onze zintuigen op scherp zetten. En dan pikken we nog heel veel op. Maar duurt die ruis te lang dan word je moe en haak je af. Ruis op het presentatiepodium kan aan de presentator liggen, maar ook aan de zaal, de omstandigheden, de attributen, de technische hulpmiddelen als pc, beamer, het licht, het geluid, de indeling van de ruimte. Noem maar op.  Ben je ervan bewust dat zaken die niets toevoegen aan je verhaal het publiek afleiden. Dus als jij op een podium staat en de PowerPoint projectie van de vorige spreker hangt nog levensgroot achter je, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Een rommelig podium, een schreeuwende niet ter zake doende achtergrond, slechte belichting waardoor je niet goed te zien bent of zelfs in het donker staat, een enorme eikenhouten katheder waarachter je kennelijk geacht wordt te gaan staan en waarbij de helft van je lichaam of nog erger, alleen je hoofd zichtbaar is (dat heb ik een keer mogen aanschouwen, ach arme man), zijn allemaal signalen die je publiek oppakt: Ruis, alles wat jou en je publiek afleidt van je boodschap. Zorg er dus voor, ja open deur, dat je zoveel mogelijk ruis verwijdert. Zorg dat je alleen die attributen op het podium hebt die je daadwerkelijk gebruikt. En dat je de technische hulpmiddelen van te voren getest hebt, is evident. Zorg ervoor dat je goed in het licht staat, óók als je een PowerPoint presentatie geeft. Stel je voor dat de zaal helemaal donker is en het licht van de PowerPoint trekt alle aandacht en ogen naar zich toe. En dan ergens van opzij, komt er uit het halfdonker een stem die de plaatjes van een toelichting voorziet. Degenen die op rij 3 zitten zijn al afgehaakt: luisteren in combinatie met liplezen is er niet bij. Veel te vermoeiend, dus…

Spreken achter een katheder

Zorg dat je goed te zien en te horen bent. Dus weg met dat monsterlijke katheder. Heb je er tevoren een stem in en wil je toch graag een soort tafel waarachter je kunt staan, er bestaan prachtige katheders van bijvoorbeeld plexiglas, of een  minimale slanke poot, waarbij je nog helemaal te zien bent. Liever zonder: laat ‘t ding voor wat het is, ga voor je publiek staan en maak contact met je publiek. Het lijkt eng. Je hebt niets waarachter je je kunt verschuilen of waar je je aan vast kunt houden, maar geloof me je maakt het jezelf uiteindelijk makkelijker. Tot zover de ruis die je van te voren kunt tackelen.

Contact met je publiek en open communicatie

Wat te doen met ruis op het podium tijdens je presentatie? Door contact te maken met je publiek, door aandacht te geven, krijg je vanzelf aandacht terug. De beste communicatoren laten zichzelf zien, zijn geïnteresseerd in de ander en registreren tegelijkertijd óf hun boodschap en hóe hun boodschap overkomt En loop je tijdens je presentatie tegen bepaalde ruis aan, bijvoorbeeld een stoel die in de weg staat, een flipover die teveel centraal staat: zet t gewoon weg. Merk je dat je toch met een pen aan het spelen bent, je trouwring 10 x omdraait, je haren naar achteren gooit: er is maar een oplossing: ermee stoppen. Leg die pen weg, houd op met parasietbewegingen. Zodra jij je verschuilt, zul je vanuit je schuilplaats je publiek moeten overtuigen van je boodschap. En dan maak je het jezelf onnodig moeilijk. Het is echt vele malen simpeler om in een open communicatie je boodschap te  vertellen dan wanneer je bewust of onbewust iets achter houdt. Bedenk zelf maar eens hoeveel simpeler het is als je in een open communicatie je boodschap vertelt.